Ex-parlementsvoorzitter draagt 'Stop the Killings' pin

Twee jaar geleden lieten we pins maken voor onze 'Stop the Killings' campagne. Die sieraden werden een groot succes en zijn nog altijd in trek. Sinds kort vind je ze zelfs op de revers van ex-parlementsvoorzitter Jose De Venezia.

De Venezia was jarenlang een bondgenoot van de Filippijnse president maar sinds hij begin dit jaar in ongenade viel en opzij gezet werd als parlementsvoorzitter, spaart hij de kritiek niet. Op drie november zegde hij zelfs zijn steun toe aan de afzettingsprocedure die tegen presidente Gloria Arroyo werd ingezet. Die procedure is het gevolg van een klacht tegen haar door 17 personen, waaronder slachtoffers van mensenrechtenschendingen en moeders van activisten die verdwenen.

De voormalige parlementsvoorzitter zette zijn handtekening onder de klacht in het Filippijnse consulaat in San Francisco. Tijdens deze gebeurtenis veroordeelden verschillende vertegenwoordigers van Filippijnse organisaties in de VS de mensenrechtenschendingen en de corruptie in de Filippijnen. De vertegenwoordiger van BAYAN USA zegde dat de organisatie alle middelen zou aanwenden om gerechtigheid te eisen voor de meer dan 900 slachtoffers van politieke moorden. Larry Emery, van het Ecumenical Advocacy Network en een pastor van de Presbyterian Church USA, legde er de nadruk op dat de druk op de VS-regering moet opgevoerd worden om de militaire hulp aan de Filippijnen op te schorten.

Op het einde van de bijeenkomst kreeg De Venezia een pin opgespeld met het logo van 'Stop the Killings'. Het is één van de pins die we twee jaar geleden massaal voor onze campagne lieten aanmaken en die haar weg vond naar de solidariteitswerkers in de Verenigde Staten.