Filippijnse advocaten slachtoffers van bedreiging, intimidatie en moord

Het lijken wel scènes uit een thriller: een advocaat wordt met de dood bedreigd via anonieme sms-berichten, militairen doorzoeken ‘s nachts zijn kantoor, hij wordt gevolgd door gemaskerde mannen op motors, onbekenden proberen buren en familie uit te horen, hij houdt noodgedwongen zijn consultaties telkens op andere plaatsen en schrijft zijn conclusies in internetcafés. Helaas is dit de werkelijkheid voor sommige confraters uit de Filippijnen. 20 advocaten en 15 rechters werden de laatste jaren vermoord, anderen ontsnapten op het nippertje aan aanslagen op hun leven.

In juni 2006 participeerde Meester Jo Dereymaeker in een eerste onderzoeksmissie naar het geweld tegen Filippijnse advocaten en rechters, samen met Nederlandse advocaten en rechters. Het ophefmakende rapport “From facts to Action. Report on the attacks against Filipino Lawyers and Judges” werd in juli 2006 wereldwijd verspreid.

De Nederlandse Stichting Advocaten voor Advocaten organiseerde in november 2008 voor de tweede maal een missie, waarbij ze mocht optreden als waarnemer voor de Orde van Vlaamse Balies.

De missie sprak in eerste orde met de slachtoffers: advocaten en rechters of hun nabestaanden, mensenrechten- en advocatenorganisaties. Maar ook overheidsinstanties werden geïnterviewd, o.a. de politietop, de viceministers van Binnenlandse Zaken en Defensie, en vertegenwoordigers van de National Security Advisor, van het National Bureau of Investigation en van de Ombudsman. Ook waren er ontmoetingen met de Eerste Voorzitter van het Supreme Court, met verschillende volksvertegenwoordigers uit Kamer en Senaat en met de Commission on Human Rights.

De politiek gemotiveerde moorden, verdwijningen en intimidaties zijn op zich verwerpelijk. Dat advocaten het slachtoffer worden omwille van de standpunten van hun cliënten, maakt de situatie erg zorgwekkend. Hoe kan er gerechtigheid komen voor cliënten, als hun verdedigers zelf zonder enige vorm van proces worden geïntimideerd of neergeschoten?

Een internationaal signaal blijft nodig. De Orde van Vlaamse Balies zal samen met andere Europese en Amerikaanse advocatenorganisaties de situatie blijven opvolgen. Het rapport van de missie wordt in april 2009 verwacht en zal net zoals het eerste worden gepubliceerd op de website van Advocaten voor advocaten. We houden jullie op de hoogte! 

Het volledige artikel over deze missie vinden jullie hieronder.

(Mr Jo Dereymaeker in Ad Rem, 1 2009 p. 55-59)

Meer informatie op www.advocatenvooradvocaten.nl

 

BijlageGrootte
PDF-pictogram AD REM februari 2009.pdf0 bytes