Filippijnse regering bijt in het stof, moet onderzoeksmissie naar moorden op vakbondsmensen toelaten

Donderdag was er goed nieuws voor syndicalisten die bezorgd zijn om het leven van hun Filippijnse collega's. Vanuit Genève kwam het verrassende bericht dat de Filippijnse regering eindelijk de toestemming had gegeven aan de Internationale Arbeidsorganisatie (IAO) om een missie naar het land te zenden om er de moorden op vakbondsactivisten te onderzoeken. Dat was ook goed nieuws voor Stop the Killings want dit was één van de concrete eisen die we op 22 april nog stelden tijdens een actie aan de Filippijnse ambassade in Brussel.

De Filippijnen is een van de gevaarlijkste landen voor syndicalisten. In de laatste vijf jaar werden volgens het Center for Trade Union and Human Rights (CTUHR) 70 vakbondsmensen vermoord omwille van hun vakbondswerk. De meeste van hen zijn verbonden met de meest progressieve vakbondsfederatie, de KMU (de één mei beweging).

De moorden op syndicalisten maken deel uit van de golf van politieke moorden die het land de laatste jaren teistert. De Filippijnse mensenrechtenorganisatie Karapatan telde een duizendtal politieke moorden sinds het aantreden van presidente Arroyo in 2001. Er bestaat weinig twijfel over de betrokkenheid van de militairen bij deze politieke moorden.

In november 2006 diende KMU een klacht in bij het IAO omwille van de betrokkenheid van de regering bij de moorden op vakbondsmensen. Deze klacht werd in juni 2007 door twee verschillende commissies besproken tijdens de jaarlijkse IAO conferentie in Genève. Eén van de conclusies was toen dat het IAO aan de Filippijnse regering vroeg om een “high-level mission” toe te laten “so as to obtain a greater understanding of all aspects of this case”. Aangezien de Filippijnse overheid zelf ook lid is van IAO moet die toestemming geven alvorens zo'n missie kan plaatsvinden. De overheid lachte in eerste instantie de klachten weg. Ook tijdens de IAO conferentie van vorig jaar slaagde de Filippijnen erin om de dans te ontspringen.

Dit jaar liep het echter anders. Dankzij de internationale campagnes tegen de politieke moorden in de Filippijnen en onze eigen bijdrage daaraan hier in België kwamen ze terug op de agenda van de conferentie. ACV voorzitter Luc Cortebeeck nam de zaak persoonlijk ter harte en werd bijgetreden door Filippijnse vakbondsmensen die concrete getuigenissen brachten. De Filippijnse regering stond blijkbaar met de rug tegen de muur en kon de missie niet langer tegenhouden. Ze blijft er echter bij dat de mensenrechtenorganisaties wat overdrijven. Volgens hen werden “slechts” 14 syndicalisten door militairen vermoord.