Filippijnse regering moet het Davao Doodseskader stoppen

WASHINGTON, 8 april 2009 (IPS) - Doodseskaders zijn verantwoordelijk voor honderden moordaanslagen in de stad Davao en andere steden op het Filipijnse Mindanao, terwijl de politie laat betijen en lokale overheden juichen aan de zijlijn, zegt de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW).

Een nieuw rapport van de organisatie “You Can Die Any Time: Death Squad Killings in Mindanao”, dat gisteren (dinsdag) werd gepubliceerd, bevat informatie van insiders over de opzet, de structuur en de modus operandi van het zogenaamde “Davao Death Squad” (DDS).

In de voorbije tien jaar is het aantal aanslagen in Davao gestaag toegenomen. In 1998 ging het nog om twee gevallen, maar dat aantal steeg snel tot 98 in 2003 en 124 in 2008. In januari van dit jaar alleen al werden 33 gevallen gerapporteerd.

“De honderden aanslagen in Davao in de voorbije jaren zijn geen toevallige gebeurtenissen, maar een geplande campagne van een doodseskader waarbij de politie en lokale ambtenaren betrokken zijn”, zei HRW-directeur Kenneth Roth bij de voorstelling van het rapport. “De politie slaagt er nooit in om de daders op te sporen, terwijl de lokale overheden juichen vanaf de zijlijn.”

Lees het volledige artikel op de website van IPS.