Filippijnen

Deze archipel in Zuid-Oost Azië kent een geschiedenis van dictatuur, politieke repressie en mensenrechtenschendingen. De economisch een de politieke macht zijn er in handen van een kleine rijke elite, die haar positie met alle mogelijke middelen verdedigt.

De slachtoffers hiervan zijn in de eerste plaats diegenen die het opnemen voor de armen en de onderdrukten van de Filipijnse samenleving: boeren, arbeiders, de verarmde stedelijke of inheemse bevolking. Veel van hen worden ervan beschuldigd te sympathiseren met de New Peoples Army. Deze beschuldigen maken hen kwetsbaar, zeker in regio's die zwaar gemlilitariseerd zijn en waar ook de rebellen actief zijn. Ze worden gearresteerd, vermoord of verdwijnen.

De Filippijnen zijn een ex-kolonie van de Verenigde Staten en heden een belangrijke partner in de oorlog tegen de terreur.

Conferentie: The War on Drugs and Human Rights in the Philippines

Sinds de verkiezing van President Duterte is de “War on Drugs” hoofdpaginanieuws als gevolg van honderden executies in verband met drugs en de massale mensenrechtenschendingen. Maar voorheen was het respect voor de mensenrechten evenmin gegarandeerd. Onder de vorige presidenten Gloria Macapagal-Arroyo en Beningo Aquino III werden mensenrechtenmilitanten lastig gevallen en werden ze opgesloten, verdwenen ze en werden ze vermoord. Daarom vind er sinds 2008 een periodiek onderzoek van de Verenigde Naties plaats over de Filipijnen.

Focuslanden: 

Internationale gemeenschap buigt zich over mensenrechten in de Filipijnen

Hoe zou het nog zijn met... de mensenrechten in de Filipijnen? Begin mei analyseert de VN-mensenrechtenraad in hoeverre het Aziatische land haar verbintenissen nakomt. 23 Filipijnse sociale organisaties brachten alvast een alternatief rapport uit. Hun conclusie? Er is heel wat meer aan de hand in de Filipijnen dan de recente aanval op drugsgebruikers.

Focuslanden: 

De Filippijnse civiele maatschappij werkt verder, ondanks het klimaat van geweld en straffeloosheid

Er gaat geen week voorbij zonder dat ons verontrustende berichten bereiken vanuit de Filipijnen. Moorden in het kader van de 'war on drugs', het intimideren van politieke tegenstanders, het schofferen van internationale leiders .Sinds president Duterte aan de macht kwam, staan de Filipijnen terug in de internationale schijnwerpers. De lokale ngo’s en volksorganisaties blijven, ondanks waarschuwingen om "de president niet tegen te spreken", ijveren voor de mensenrechten en tegen de invoering van de doodstraf.

Focuslanden: 

Free Amy Pond!

Tijdens de solidariteitsreis in juli 2014 van Sama Sama was Amelia – Amy - Pond vier dagen de begeleidster in het bergdorp Talaingod (Mindanao). Amy (64) is regionaal coördinator van de ngo ‘Rural missionaries of the Philippines’ (RMP), leerkracht en onderzoeker, begeleidster van de Salugpongan scholen.

Focuslanden: 

Vijf redenen waaom de nieuwe Filippijnse president Duterte geen 'Filippijnse Trump' is

Op 30 juni heeft Rodrigo Duterte de eed afgelegd als president van de Filipijnen. Toen hij begin mei de presidentsverkiezingen won, was de commentaar in de internationale pers niet mals. Hij werd vergeleken met de flamboyante, Amerikaanse presidentskandidaat Donald Trump en weggezet als een Filipijnse versie op steroïden.

Focuslanden: 

Drie doden bij aanval van Filipijnse politie op boerenprotest

Stop The Killings verneemt met afschuw dat vandaag, op vrijdag 1 april 2016, een groep protesterende boeren werd beschoten door de Filipijnse Politie (PNP) te Kidapawan, Mindanao. Hierbij worden minstens 3 doden en 38 gewonden gemeld. 

Focuslanden: 

Brandstichting in Lumad vluchtelingenkamp

Op 24 februari vond een brandstichting plaats in een Lumad vluchtelingenkamp in Davao City. Vijf mensen raakten gewond en de bezittingen van 21 personen werden volledig vernield. STK veroordeelt deze brandstichting en eist dat een onafhankelijk onderzoek naar de daders wordt ingesteld.

Focuslanden: 

Tragische eerste schooldag op de Filipijnen

Dinsdag 1 september 2015. Op de Filipijnen worden drie voorvechters voor het recht op onderwijs in koelen bloede vermoord. Eén van hen is Emerito (“Emok”) Samarca, directeur van ALCADEV, partnerorganisatie van Belgische ngo Solidagro.

Directeur partnerorganisatie Belgische ngo brutaal vermoord
Focuslanden: 

Radiopresentator doodgeschoten in de Filippijnen

Een Filippijns radiopresentator is gisteren doodgeschoten in het Zuiden van het land. De 46-jarige Cosme Maestrado stond bekend voor zijn kritiek op de corruptie. Hij werd vermoord door een schutter in een drukke winkelstraat in Ozamiz City.

Focuslanden: 

Filippijnse boerenleider en gezondheidswerkster vermoord

Op zondag 24 mei 2015 werden twee Filipijnse activisten vermoord. Rosalie Calago en haar echtgenoot Endrick werden neergeschoten. Volgens mensenrechtenorganisaties zijn er aanwijzigen dat het Filipijnse overheidsleger verantwoordelijk is voor de aanslag.
Focuslanden: 

Pagina's