Luna Mila, radiopresentator, neergeschoten in Noord Samar op dinsdag 2 december laatstleden

8ste moord op journalisten dit jaar in de Filippijen.

Luna Mila’s lichaam werd gevonden naast de poort die toegang gaf tot het radiostation. Hij had 12 kogelwonden, twee in de linker borst, twee in de buik, twee in het linkerbeen en rest ter hoogte van de mond en de rechter slaap.

Hij was volgens de bevindingen van het Eusebio Mejos, politiehoofd van Samar “doorzeefd van kop tot teen” zei Carolina L. Montilla, hoofd van de afdeling Samar-Leyte van de National Union of Journalists of the Philippines (NUJP).

Mila, 35, nieuwsanker en kritisch verslaggever van Radyo Natin, werd dinsdag laatstleden rond 6u ’s avonds vermoord door ongeïdentificeerde mannen met 45 ca. pistolen in de stad San Roque op 20 km ten oosten van Samar.

Het is al de 8ste journalist die dit jaar vermoord werd. Meer dan 60 journalisten werden al vermoord sinds presidente Gloria Macapagal-Arroyo in 2001 aan de macht kwam. De Filippijnen zijn aldus voor journalisten een van de gevaarlijkste plaatsen ter wereld.

Mila was ook redacteur bij het 14-daags lokale magazine “Peryodista" en presenteerde het radioprogramma "Bungkaras (Wake Up)".

Volgens de conciërge Maricel Pedernales had de radiopresentator net gedaan met het namiddagprogramma "Himig Waraynon" en verliet hij op zijn moto de gebouwen van Radyo Natin gesitueerd in Sitio Napiris, Barangay Zone 3, toen hij werd neergeschoten. Het radiostation is onderdeel van de Manila Broadcasting Co.

Pedernales zei dat hij wapengekletter hoorde. Toen ze ging kijken vond ze Mila helemaal bebloed naast de radiogebouwen en zijn moto lag tegen de grond.

Doodsbedreigingen

Hoofdpolitieinspecteur Enrique Dino van San Roque vertelde de krant Philippine Daily Inquirer dat hij Mila reeds vroeger had gesproken toen hij per sms in september reeds doodsbedreigingen had ontvangen. Hij zei ervan overtuigd te zijn dat Mila’s dood te maken had met zijn werk van radiopresentator.

Radioverantwoordelijke Alice Cagro vertelde aan de Associated Press dat Mila onlangs onregelmatigheden op het spoor was gekomen betreffende ingezamelde gelden van de ouders van studenten in een locale school.

Politieonderzoeker Amer Lagrimas zei dat twee leerkrachten van de hogeschool zouden ondervraagd worden.

Cagro zei dat het ochtendprogramma van Mila verband hield met de tekortkomingen van de openbare dienstverlening, in hoofdzaak verzameld via klachten van burgers verzonden per sms.

De politie heeft geen onmiddellijke verdachten noch getuigen. Er werden vier kogelhulsen gevonden op de plaats van de moord.

Nationaal Onderzoeksbureau

In Manila wist het National Bureau of Investigation te melden dat ze agenten naar Noord Samar hadden gezonden om het onderzoek te starten in nauwe samenwerking met de locale politie.

Mila had een politiek graduaatsdiploma en was reeds 15 jaar journalist. Hij laat zijn vrouw achter evenals z’n dochter van 10 en z’n zoon van 7.

Er zijn in de Filippijnen frequente aanvallen op reporters die omkoperij en misdaad aanklagen, vooral in de verder afgelegen provincies. Dit jaar vielen behoudens bovenstaande geval reeds zeven moorden te betreuren, inbegrepen Arecia Padrigao, eveneens presentator van Radyo Natin en doodgeschoten op 17 november ll.

Mila was de eerste mediafiguur vermoord in Noord Samar en de tweede in de regio van Oost Visayas.

Ramon "Monching" Noblejas werd doodgeschoten en vermoord door een nog steeds ongeïdentificeerde aanvaller binnenin de gebouwen van radio dyVL in Tacloban op 4 oktober. De zaak blijft onopgelost.

Het Committee to Protect Journalists gebaseerd in New York heeft de regering gekritiseerd omdat ze te traag handelt. Officiële onderzoekers beklagen er zich over dat potentiële getuigen zich niet durven te tonen omwille van angst voor vergelding.

In een verklaring van de NUJP afdeling Samar-Leyte worden de bevolking en de openbare vertegenwoordigers opgeroepen de opgang van moorden op journalisten in het land ernstig te nemen.

Montilla, plaatselijk NUJP-verantwoordelijke zei dat de toename van vermoorde journalisten “meer dan ooit tevoren de cultuur van straffeloosheid en medeplichtigheid aantoont waarin sommigen zich kunnen omhullen”;

“Ik vraag de media zich te verenigen en zich niet te laten intimideren, maar tegelijk voorzichtig te blijven als we opkomen voor recht en voor objectieve journalistiek”, zei ze.

"Denk eraan dat de krijgswet en de dictatuur terug kunnen komen waarbij sommigen er wanhopig op uit zijn de pers te muilkorven en de waarheid voor het volk te verbergen”.

Door Rachel Arnaiz en Joey A. Gabieta, Visayas Bureau, Philippine Daily Inquirer
Vertaling Johan Fobelets