Marklen Maojo Maga (Filipijnen)

In de ochtend van 22 februari 2018 werd Marklen Maojo Maga (39 jaar) gearresteerd door personen van de Philippene National Police. Hij werd op basis van verzonnen beschuldigingen gearresteerd en verdacht van moord en onwettig bezit van wapens en explosieven. Hij wordt momenteel vastgehouden in Camp Crame in Quezon City. Maga is lid van de arbeidsorganisatie Kilusang Mayo Uno (KMU, May 1st movement). Deze organisatie zet zich in voor de bescherming en de bevordering van de arbeidsrechten, waaronder het recht op werk, loon, humane werkomstandigheden, het recht op het vormen van vakbonden, en het recht om te staken. Maga's taak binnen KMU is het organiseren van vakbonden in havens en fabrieken in de omgeving van Valenzuela en Centraal Luzon. Voor hij actief werd als vakbondslid was hij lid van de League of Filipino Students (LFS) en een van de oprichters van de jeugdgroep Anakbayan. Maga's arrestatie kwam er na de eveneens onwettige arrestatie van zijn schoonvader Rafael Baylosis, vredesonderhandelaar voor de National Democratic Front of the Philippines en verdediger van arbeidsrechten, op 31 januari 2018.

KMU houdt het Duterte regime verantwoordelijk voor de ontvoering en onwettige arrestatie. Er bestaat een schrikwekkende trend waarbij mensenrechtenactivisten en leden van progressieve organisaties geviseerd worden, en worden gearresteerd op basis van verzonnen beschuldigingen. Leden van deze organisaties worden er vaak van beschuldigd deel uit te maken van de New People's Army, een organisatie die door de overheid als een terroristische organisatie wordt beschouwd. Hierdoor worden ook legale organisaties die zich inzetten voor basisrechten geviseerd, en worden zij het zwijgen opgelegd. Onder Duterte's regime werden al 22 vakbondsleden -en leiders vermoord, en de acties tegen arbeidsrechtsactivisten worden steeds strenger. De arrestatie van Maga maakt deel uit van een Duterte's fascistische en onderdrukkend beleid, wat een schending inhoudt van het recht op vereniging en vrijheid van meningsuiting.

Op welke manier werkt deze persoon rond mensenrechten?

Maga is lid van de arbeidsorganisatie Kilusang Mayo Uno (KMU). Deze organisatie zet zich in voor de bescherming en de bevordering van de arbeidsrechten, waaronder het recht op werk, loon, humane werkomstandigheden, het recht op het vormen van vakbonden, en het recht om te staken. Maga's taak binnen KMU is het organiseren van vakbonden in havens en fabrieken in de omgeving van Valenzuela and Centraal Luzon.

Welke prijs betaalt deze persoon daarvoor?

Maga werd op basis van verzonnen beschuldigingen gearresteerd en zit nog steeds opgesloten. Hij wordt beschuldigd van verboden wapenbezit en moord.

Welke zijn de meest recente feiten die zich hebben gesteld?

Maga zit nog steeds opgesloten. Zijn vrouw (Eleanor de Guzman) pleit voor zijn vrijlating, alsook de vrijlating van haar vader. Ze getuigde voor het International Peoples Tribunal in Brussel en bezocht Viva Salud. Ze zou bereid zijn om voor Stop The Killings opnieuw naar België te reizen. De regering van Duterte viseert mensenrechtenactivisten en leden van progressieve organisaties. Arbeidersorganisaties en vakbonden worden het zwijgen opgelegd en arbeidsrechten worden niet nageleefd.

Nederlands