Multinationals hebben slechtste reputatie in de Filippijnen en Colombia

"Iedereen heeft het recht om vakbonden op te richten en er lid van te worden om zijn of haar belangen te beschermen," zegt de Universele Verklaring voor de Rechten van de Mens (UVRM). Vandaag, 10 december, wordt herdacht dat deze verklaring precies zestig jaar oud wordt.

De praktijk is dikwijls anders. Ondanks de bescherming van vakbondsrechten door de UVRM en allerlei andere verklaringen van de Verenigde Naties en de Internationale Arbeidsorganisatie, worden de rechten van arbeiders dagelijks op grote schaal geschonden. Het Internationaal Vakverbond heeft bijvoorbeeld weet van 91 moorden op vakbondsactivisten in 2007.

Het International Labor Rights Forum, een Amerikaanse organisatie die campagne voert voor de vakbondsrechten, maakte vandaag een lijst publiek met de vijf multinationals die de allerslechtste reputatie hebben bij de vakbonden. Het gaat om Nestlé (met schendingen in de Filippijnen, Colombia, Peru, Rusland en Pakistan); Dole (met gevallen in de Filippijnen, Costa Rica en Colombia); Del Monte (met schendingen in Guatemala en de Filippijnen); Russell (een dochter van Fruit of the Loom met een slechte reputatie in Honduras en Uzbekistan) en Wal-Mart (met schendingen in de VS, Canada en de rest van de wereld).

Je kan de bedrijfsleiders van deze multinationals een protestmail sturen via de website van International Labor Rights Forum (www.laborrights.org). Het rapport over de boosdoeners kan je hieronder downloaden.