Nederlandse advocaten onderzoeken moorden in Filippijnen

In november 2008 participeerde een toonaangevend Nederlands advocatenkantoor aan een missie om feiten te verzamelen rond de aanvallen op Filippijnse advocaten en rechters. Ze roepen de overheid van Arroyo op om niet alleen de moorden op deze beroepskrachten te onderzoeken, maar ook de andere buitenrechterlijke moorden.

Omwille van de betrokkenheid van het Filippijnse leger, wees het advocatenkantoor "The dutch Lawyers for Lawyers (L4L)" op de noodzaak van een onderzoek en juridische aanklacht. Dit werd vermeld op het forum, georganiseerd door het Filipino human rights alliance Rice and Rights, op 10 december. Hierbij vierde men de 60ste verjaardag van de mensenrechten.

Volgens advocate Adrie van de Streek was hun missie in november dit jaar het vervolg van hun eerder onderzoek in 2006. Ze controleerden dus de status van de gevallen van vermoorde of geteisterde advocaten en rechters. Ze werden onderzocht door deze internationale missie in 2006.

Door de hulp die de rechters en advocaten bieden aan de vele arme landbouwers en vissers, blijven de bedreigingen immens. Omwille van hun bijdrage en participatie aan de missie in 2006, kwamen ze op de zwarte lijst van de Filippijnse overheid terecht. Net zoals de andere buitenrechterlijke slachtoffers, worden ze bestempeld als communisten.

Ondanks de internationale aandacht en druk is toegenomen door de bevindingen van enkele rapporten, is de methode van de misbruiken op de mensenrechten louter veranderd van methode. Vandaag is er sprake van gedwongen arrestaties tegen de Filippijnse advocaten en activisten.

Verder wijst de Nederlandse advocate op de laksheid van het Arroyo regime om deze moorden te onderzoeken. Verder was er een sterke consensus tussen de advocaten en rechters die deelnamen aan de missie, inzake de vervolging van de gepensioneerde generaal Jovito Palparan. Hij was een belangrijke pion in het Armed Forces of the Philippines. Met deze actie willen ze een symbool van vertrouwen opwekken in het juridische en politieke systeem.

De Filippijnse advocaat Neri Colmenares, verklaart dat de overheid onder Arroyo de internationale verdragen blijft negeren.

Volgens Neri Colmenares worden de vele moorden gepleegd door de obsessie van het regime om aan de macht te blijven. De overheid onder Arroyo is een duidelijke verdachte vanwege de straffeloosheid inzake deze misdrijven. Verder is er een gebrek aan interesse om degelijke onderzoeken op te richten, worden de daders beschermd en kan men de moorden niet veroordelen. Ondanks voldoende ooggetuigen in deze moordzaken, weigert het juridische systeem de daders te vervolgen. Straffeloosheid is weten dat je kan ontkomen aan elke vorm van misdrijf.

Verder zullen de moorden op de militanten en de activisten blijven plaatsvinden, ook al gebruikt men nu steeds meer de methode van de gedwongen arrestaties.

In een welbepaalde juridische zaak, beweert Neri Colmenares een doorbraak gevonden te hebben. Zo werd de zoon van een belangrijke uitgever ontvoerd en is hij nog steeds onvindbaar. Momenteel circuleert er een opname van het autokenteken van één van de daders. Deze auto werd later teruggevonden in een militair kamp in Manila. Tijdens de rechtzaak beweerden hoge officieren van de Filippijnse militaire kracht dat het kenteken werd gestolen door het New People's Army. Door deze ontwikkeling is het proces in stilte vervallen.

Omdat het gevecht voor de mensenrechten een gevecht is tegen de onderdrukking en uitbuiting, roept Colmenares op tot een samenwerking van de internationale en de Filippijnse gemeenschap. Dit om hun bezorgdheid uit te drukken over de misbruiken gepleegd door het Arroyo regime.

Ook andere Nederlandse advocaten, vertegenwoordigers van Nederlandse politieke partijen, Filippijnse migranten en Nederlandse en Belgische activisten en onderzoekers waren aanwezig op dit forum in Amsterdam.

Source: Bulatlat (Dutch lawyers to Arroyo: Prosecute Military involved in Extrajudicial Killings)