Ontvoering boerenleider op de Filippijnen – teken de online-petitie!

Opnieuw een alarmerend bericht uit de Filippijnen. Nilo Arado, leider van de boerenbeweging PAMANGGAS op het eiland Panay, werd onlangs ontvoerd door onbekenden. Nilo Arado had goede contacten met de partners van Bevrijde Wereld in Panay. In 2003 begeleidde hij een projectbezoek van Bevrijde Wereld op Panay. Nilo was niet het enige slachtoffer. Ook Luisa Posa-Dominado, een bekende mensenrechtenactiviste uit Panay, werd gekidnapt. En ook mensenrechtenactivist José Garachico werd tijdens dezelfde actie onder vuur genomen, maar hij kon op het nippertje ontkomen.

Sinds de ontvoering is niets meer gehoord van Nilo en Luisa. Overal worden nu acties opgezet om de Filippijnse overheid – de ontvoerders situeren zich wellicht in militaire kringen – onder druk te zetten en deze zaak te onderzoeken. Zo werd er een Save Luis and Nilo-beweging opgestart (www.saveluisaandnilo.cjb.net). Bovendien werd een internationale online-petitie gelanceerd op www.thepetitionsite.com/takeaction/124348392?ltl=1178428920.

Dodelijke aanslagen op progressieve activisten zijn tegenwoordig schering en inslag op de Filippijnen. Sinds het aantreden van presidente Gloria Arroyo in 2001 werden al meer dan 800 politieke moorden gepleegd. Honderden anderen werden ontvoerd en blijven vermist. In 2005 werd ook Norman Bocar vermoord. Hij was de voorzitter van SRAP, onze partner op het eiland Samar. Nog geen twee jaar later is Nilo Arado het tweede slachtoffer dat een rechtstreekse band heeft met de werking van Bevrijde Wereld op de Filippijnen.

Nilo Arado en Bevrijde Wereld

Wanneer en hoe leerde Bevrijde Wereld Nilo Arado kennen? In december 2003 gaat Bevrijde Wereld op projectbezoek op het Filippijnse eiland Panay. Daar wordt met steun van Bevrijde Wereld namelijk een nieuw voedselzekerheidsproject opgestart, in samenwerking met de lokale ngo OFFERS. Het bezoek in 2003 werkt aanstekelijk, niet in het minst omdat we begeleid worden door Nilo Arado, de voorzitter van de boerenbeweging PAMANGGAS. Nilo leidt op dat moment de boerenbeweging in Panay. Nilo kent de problemen van de boeren als geen ander, en wordt in de dorpen op handen gedragen voor zijn jarenlange inzet en leiderschap.

Tijdens het projectbezoek zagen we met eigen ogen dat de lokale boeren niet langer afhankelijk zijn van (dure) commerciële rijstzaden, hoge kosten voor landbouwmateriaal en woekerintresten op leningen. Onder impuls van OFFERS en PAMANGGAS leggen de boeren zich namelijk met veel enthousiasme toe op het gebruik van traditionele rijstvariëteiten en biologische landbouw. Ze zetten grondbezitters en tussenhandelaren onder druk om de pacht te verlagen, lonen op te drijven, of de prijzen voor hun oogst te verhogen… Met net iets teveel succes, zo blijkt nu.

De acties van de voorbije jaren hebben aangetoond dat elke actie, hoe klein ook, helpt om de Filippijnse overheden onder druk te zetten… Doe dus mee! Onderteken de petitie en stuur ze verder door!

(Bevrijde Wereld)