Vier vakbondsmensen zeggen: 'Stop de politieke moorden in de Filippijnen'

BRUSSEL – Op maandagavond 11 december, één dag na mensenrechtendag, kwamen een kleine 1000 mensen de straat op om te protesteren tegen de 800 politieke moorden die gepleegd werden sinds Aroyo aan de macht is in de Filippijnen. Zij deden dit met een stille wake rond de Filippijnse ambassade in Elsene.

Hieronder reacties van vier vakbondsmensen.

"Ik heet Jean Lefèbre en woon in Molenbeek. Ik ben militant bij de CSC (Confédération des Syndicats Chrétiens). Ik ben op pensioen maar toch ben ik hier om te manifesteren tegen de moorden op mensen die opkomen voor hun ideeën, vakbondsmensen, journalisten, studenten enz…. Op deze manier wil ik ook de rechten van de werkers in de hele wereld verdedigen. De internationale afdeling van de CSC heeft contacten met vakbonden in Colombia en de Filippijnen. We hebben dezelfde belangen."

"Ik ben Christian, syndicaal afgevaardigde en militant van de CNE (Centrale Nationale de Employés) in een verzekeringsmaatschappij. Ik ben hier in solidariteit met onze collega’s en om te protesteren tegen regimes die tegen de vakbonden zijn. Regimes zoals in de Filippijnen, die niets aan de moorden op vakbondsmensen doen. In West-Europa hebben we nog het geluk dat de vakbonden gehoord worden, getolereerd worden en kunnen reageren om de werkers te vertegenwoordigen. Dit is echter niet het geval in de Filippijnen."

 

 

"Ik ben Tom, vakbondsafgevaardigde van de Landelijke Bediende Centrale (LBC). Ik werk bij FEBI, een vzw die zich richt op tewerkstelling en opleiding in de federale gezondheidssectoren (vnl. ziekenhuizen en rusthuizen). Wij staan hier uit solidariteit en met het besef dat we hier in België eigenlijk vaak luxeproblemen hebben als je het vergelijkt met de ontwikkelingslanden. Binnenkort vertrek ik voor een aantal maanden op wereldreis en dan passeer ik misschien ook langs de Filippijnen! Ook in de sector van de rusthuizen en de ziekenhuizen is er campagne gevoerd om hier vandaag met zoveel mogelijk volk aanwezig te zijn."

 

 

"Ik ben Bart De Ceukelier, ik werk voor de vormingsdienst van ACV-metaal en ik ben hier samen met alle mensen die op onze driedaagse waren, omdat we dat allemaal belangrijk vonden. Het is schrikwekkend dat er al meer dat 800 militanten van de vakbond en vele anderen vermoord werden. Zoiets kunnen we gewoon niet toelaten! Toen ik 18 jaar was ben ik in de vakbond begonnen door de inleefreis van de KAJ naar de Filippijnen. Daar heb ik gezien hoe men zich in de Filippijnen organiseert en dat zette me aan om dat ook in België te doen. Door de massale ontslagen bij Volkswagen is er bij ACV-metaal uiteraard minder gebeurd rond de campagne, maar we vonden het toch belangrijk om hier vandaag de link te leggen met ons eigen werk."

 

Bron: indymedia